Hale stalowe – jak buduje się chłodnie i mroźnie?

Hale stalowe mogą być wykorzystywane nie tylko jako magazyny i obiekty produkcyjne, lecz także jako chłodnie i mroźnie przeznaczone do długotrwałego przechowywania warzyw, owoców, mięs, ryb czy ich przetworów. Żeby jednak w budynkach dało się utrzymać odpowiednie parametry cieplno-wilgotnościowe, już na etapie projektowania trzeba zwrócić uwagę m.in. na najwyższą izolacyjność termiczną.

Hale stalowe kojarzone są przede wszystkim z wielkopowierzchniowymi magazynami i centrami logistycznymi. Nic w tym dziwnego, bo rzeczywiście najczęściej widuje się stalowe hale logistyczne i hale magazynowe, ale to nie jedyne obiekty, które da się wybudować z tego materiału. Coraz częściej konstrukcje stalowe używane są do tworzenia hal produkcyjnych, handlowych, a nawet sportowo-widowiskowych.

Poza tym, jeśli zostaną odpowiednio zaprojektowane, mogą służyć również jako chłodnie lub mroźnie, czyli magazyny przeznaczone do przechowywania niezamrożonych albo głęboko mrożonych produktów spożywczych.

Na co zwraca się uwagę, tworząc hale chłodu i mroźni?

Zabezpieczanie konstrukcji nośnej

Pierwszą ważną kwestią jest właściwe zabezpieczenie konstrukcji nośnej, czyli głównego szkieletu budynku. Hale przemysłowe zawsze pokrywa się farbami antykorozyjnymi mającymi znaczący wpływ na trwałość obiektów. W przypadku chłodni i mroźni konieczne jest zastosowanie farb, które nie oddziałują na przechowywane produkty – trzeba zrezygnować m.in. z preparatów na bazie poliuretanu.

Dodatkowo należy zadbać o użycie farb ogniochronnych, żeby spełnić normy przeciwpożarowe w tego typu budynkach.

Obudowa chłodni lub mroźni

Druga sprawa to obudowy obiektów. W chłodniach i mroźniach używa się przeważnie płyt warstwowych z rdzeniem wykonanym z PUR i PIR o dość dużej grubości, żeby uzyskać jak najlepszą termoizolację. Poza tym płyty tego typu łatwo utrzymać w czystości, co ma duże znaczenie wtedy, gdy towary dotykają obudowy, np. układane są w stosach bezpośrednio na posadzce.

Posadzka w halach stalowych chłodu i mroźni

Skoro o posadzce mowa, obiekty przemysłowe przeznaczone do przechowywania produktów spożywczych w warunkach chłodniczych muszą mieć posadzkę:

– odporną na duże obciążenia ze względu na wagę regałów magazynowych i środków transportu bliskiego,

– z właściwą termoizolacją, żeby nie dochodziło do przemarzania gruntu bezpośrednio pod nią, bo to stwarza ryzyko uszkodzenia,

– pokrytą warstwą żywicy ułatwiającą utrzymanie czystości.

Wentylacja i chłodzenie

W przypadku hal chłodu i mroźni kluczowe jest również zastosowanie zaawansowanych systemów wentylacji i chłodzenia. Systemy chłodzące w zależności od wielkości obiektów mogą składać się z pojedynczych chłodni składowych lub z zewnętrznych sprężarek ze skraplaczami, a wentylacyjne powinny gwarantować odpowiednią wymianę powietrza dostosowaną do rodzaju i ilości przechowywanych towarów.

Przy wyborze tego typu rozwiązań warto zdać się na doświadczoną firmę działającą kompleksowo i znającą obowiązujące wytyczne. Taką firmą jest np. Commercecon (https://commercecon.pl), generalny wykonawca hal stalowych, który od lat zajmuje się budową chłodni i mroźni.

Artykuł partnera

Stanisław Niemczuk
Stanisław Niemczuk
Artykuły: 65