Zlewy kuchenne – 5 najczęstszych błędów popełnianych podczas czyszczenia i pielęgnacji zlewozmywaków

Zlewozmywak to jeden z najczęściej używanych elementów w kuchni. Aby długo zachował swój estetyczny wygląd i funkcjonalność, trzeba o niego odpowiednio dbać. Niestety, wielu z nas popełnia błędy w codziennej pielęgnacji, które mogą prowadzić do zniszczenia powierzchni zlewu lub skrócenia jego żywotności. Oto 6 najczęściej popełnianych błędów, których należy unikać.

  1. Brak regularnego osuszania powierzchni

Woda pozostawiona na powierzchni zlewozmywaków może prowadzić do powstawania osadów z kamienia, a także plam wodnych, które są szczególnie widoczne na ciemnych i błyszczących powierzchniach. Osadzający się kamień może być trudny do usunięcia i powodować nieestetyczne przebarwienia. Rozwiązanie? Najlepiej – po każdym użyciu przetrzyj zlew do sucha miękką ściereczką, aby zapobiec tworzeniu się nieestetycznych osadów. Jeśli nie jesteś w stanie tego robić kilka razy dziennie, postaraj się włączyć osuszanie zlewu do wieczornej rutyny.

  1. Używanie zbyt agresywnych środków czyszczących

Jednym z najczęstszych błędów jest stosowanie środków czyszczących o silnym działaniu chemicznym, które mogą uszkodzić powierzchnię zlewozmywaka. Szczególnie należy unikać środków zawierających wybielacze i kwasy, które mogą powodować odbarwienia, a nawet uszkodzić powierzchnię zlewu, zwłaszcza jeśli chodzi o zlewy granitowe lub zlewozmywaki ceramiczne.

A więc czym myć zlewozmywak? Staraj się wybierać delikatne środki do czyszczenia, które są bezpieczne dla materiału i skutecznie usuwają zabrudzenia bez ryzyka uszkodzeń. Najlepszym miejscem do zakupów takich środków są sklepy, takie jak https://comitor.pl/katalog/zlewozmywaki/ posiadające w asortymencie zlewozmywaki kuchenne, ponieważ w ich ofercie znajdziesz środki dedykowane do pielęgnacji zlewów wykonanych z różnych materiałów.

  1. Niewłaściwe narzędzia do czyszczenia

Równie wielkim błędem (i często powtarzanym), jak stosowanie zbyt agresywnej chemii, jest używanie twardych, metalowych gąbek lub drucianych szczotek. Takie działanie może prowadzić do zarysowania powierzchni zlewozmywaka. Nawet najbardziej odporne, jak mogłoby się wydawać, zlewozmywaki stalowe, mimo swojej trwałości, mogą ulec uszkodzeniom mechanicznym. Dlatego zawsze wybieraj miękkie gąbki i ściereczki z mikrofibry, które delikatnie, ale skutecznie wyczyszczą zlew bez ryzyka zarysowań.

wooden board with knife, tomatoes, olive oil on modern kitchen countertop and near granite sink and steel faucet. cooking food. Stylish gray kitchen interior design in scandinavian style
  1. Pozostawianie resztek jedzenia w zlewie

Kolejny błąd to pozostawianie resztek jedzenia na powierzchni zlewu, zwłaszcza w narożnikach i odpływach. Kwaśne resztki jedzenia, takie jak kawa, herbata czy owoce cytrusowe, mogą powodować plamy lub nawet trwałe uszkodzenia powierzchni. Pamiętaj, że po każdym użyciu warto przepłukać zlew wodą, usuwając resztki jedzenia, aby uniknąć plam i przebarwień.

  1. Zaniedbywanie regularnej pielęgnacji

Nawet jeśli zlewozmywak nie wydaje się brudny, regularna pielęgnacja jest kluczowa, aby zapobiec nagromadzeniu się kamienia, osadów i zabrudzeń. Wielu użytkowników zlewozmywaków popełnia błąd, czekając, aż zlew mocno się zabrudzi. Tymczasem regularne czyszczenie zapobiega powstawaniu trudnych do usunięcia plam i wydłuża żywotność zlewozmywaka. Niezależnie od tego, z jakiego materiału zostały wykonane, zlewy kuchenne należy przynajmniej raz w tygodniu dokładnie wyczyścić dedykowanymi środkami czystości.

Artykuł partnera

Stanisław Niemczuk
Stanisław Niemczuk
Artykuły: 69